EVENTO
Convocatòria | Millora de l’eficiència en sistemes de reg (Data límit: 9 juliol)
Por Fundació Mobile World Capital Barcelona

WATER INNOVATION LAB – CONVOCATÒRIA SANT BOI DE LLOBREGAT: MILLORA DE L’EFICIÈNCIA EN SISTEMES DE REG
Context del repte:
Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Catalunya perd, de mitjana, un 25% de l’aigua potable que circula per les canonades, el que representa 134 hectòmetres cúbics cada any. En el context de sequera extrema actual, la minimització de les pèrdues d’aigua potable degut a fuites té una elevada importància i urgència, per tant, la seva priorització és màxima. El municipi de Sant Boi de Llobregat està adherit a l’Agenda Urbana 2030 i, un dels objectius que es prioritzen en aquest marc, és la reducció del consum d’aigua i la reducció de la petjada hídrica en general.
A Sant Boi de Llobregat es tenen detectades diverses fuites d’aigua potable en sistemes de reg de parcs i jardins i abastament d’infraestructura municipal com fonts públiques, escoles o poliesportius. Si bé sempre es tracta de fuites de poc cabal, l’elevat nombre d’escomeses existents i el progressiu envelliment de la xarxa fa que s’hagi d’afrontar el repte d’actuar-hi de la forma més eficient possible.
La principal causa d’aquestes fuites és l’edat de les canonades i les seves especificacions tècniques (com per exemple la tolerància a la pressió del terreny). A més, en el context de sequera actual, el sistema de reg està aturat pel que es preveu que el número de problemes operatius i, sobretot fuites, pugui augmentar de forma significativa quan aquestes instal·lacions es tornin a posar en marxa. Tot i les diferents proves realitzades amb diferents sistemes, encara no es disposa de cap sistema eficaç per a la seva localització concreta i, poder, així, procedir a la seva reparació.
En aquest sentit, el repte pretén buscar solucions tecnològiques innovadores que permetin detectar i reparar fuites d’aigua en canonades de forma no invasiva a Sant Boi de Llobregat. D’aquesta manera, es pretén facilitar la localització i reparació de fuites, incrementar l’aprofitament de l’aigua i disminuir el cost de consum.
L’objectiu per Sant Boi de Llobregat es ser molt més eficients en el consum d’aigua potable, a fi d’aconseguir una reducció a nivell municipal i domèstic.
Què estem buscant?
La convocatòria busca identificar i testejar solucions tecnològiques innovadores que ajudin a millorar la localització i reparació de fuites d’aigua en canonades de forma no invasiva en el municipi de Sant Boi de Llobregat, a Barcelona.
Les solucions han de tenir un nivell de desenvolupament tecnològic igual o superior a TRL 6 (Technology Readiness Level), i la seva implementació mitjançant un pilot ha de ser viable, tant a nivell tècnic como econòmic, en un temps d’entre 6 i 9 mesos. La solució guanyadora es pilotarà en el municipi de Sant Boi de Llobregat. Es valorarà positivament aquelles solucions que tinguin potencial d’escalabilitat i que la seva gestió sigui tant autònoma/independent com sigui possible.
Focus de les solucions:
Les solucions tecnològiques poden enfocar-se, entre d’altres, a aspectes com:
− Tractament reactiu: Detectar i reparar fuites de forma no invasiva.
• Reparació interior del tub sense obra civil
• Aplicació en petita xarxa de distribució, xarxes de reg o xarxa interior d’equipaments, en canonades d’aigua potable i amb diversitat de diàmetres (25-90mm i més habitual 40mm i 50mm)
− Tractament proactiu: Addicionalment i depenent de la tecnologia, també la solució podria dur a terme el manteniment preventiu de les canonades.
Els indicadors que permetrien mesurar l’èxit de la solució proposada són:
− Reducció del consum total d’aigua municipal
− Reducció del número d’alarmes generades pel sistema de telemesura
− Reducció del número d’hores dedicades a la detecció i reparació de fuites per part del personal tècnic municipal
Què estem buscant?
- Focus: Solucions innovadores tecnològiques o digitals que responen a la problemàtica plantejada per la convocatòria.
- Maduresa: El nivell de desenvolupament tecnològic de la solució haurà de ser, com a mínim, un TRL 6.
- Viabilitat del pilot: Les solucions han d’estar preparades per a la implementació del pilot en un temps entre 6-9 mesos.
- Impacte: Les propostes hauran de poder proporcionar resultats concrets i mesurables.
• Escalabilitat: Les solucions presentades han de tenir el potencial de ser escalades.
Motius per a participar:
- Pilotatge: Realitza una prova pilot de la teva solució en un context real, valguda la teva proposta i el seu impacte.
- Finançament: 25.000€ per al projecte guanyador per a poder implementar el pilot.
- Visibilitat: Aconsegueix una gran visibilitat de la implementació del pilot.
Qui pot participar?
La participació en la convocatòria és gratuïta i oberta a qualsevol entitat jurídica, sense cap restricció per motius de la seva grandària o situació geogràfica.
Dates clau:
- Llançament de la convocatòria: 14 de maig de 2024
- Tancament de la convocatòria: 9 de juliol a les 12.00 (CET) de 2024
- Anunci dels semifinalistes: 19 de juliol de 2024
- Anunci dels finalistes: 7 d’octubre de 2024
- Pitch Day i anunci de la proposta guanyadora: 25 d’octubre de 2024
Com participar:
Les propostes s’envien mitjançant la pàgina web del Laboratori d’Innovació Oberta per a municipis: https://digitalfuturesociety.com/ca/sant-boi-de-llobregat-millora-de-leficiencia-en-sistemes-de-reg/